Podcast

Waarom een afscheidsalbum?

Bij een uitvaartreportage of een Day in the Life-reportage lever ik altijd een album. Een mooi, professioneel product dat ervoor zorgt dat de foto’s die met liefde door mij zijn gemaakt, keer op keer door jullie doorgebladerd kunnen worden. Een album is volledig naar wens te maken, qua kleur, qua materiaal, wel of geen foto op de voorkant of liever een mooie titel. Vrijwel alles is mogelijk.

Maar waarom lever ik dat nou zo graag? Wat mij betreft zijn foto’s er om bekeken te worden en dan niet met zijn allen achter een beeldscherm. Nee, foto’s bekijk je samen op de bank of aan de koffietafel, in een mooi boek. Toen ik nog niet standaard albums leverde hoorde ik vaak van klanten dat een hele tijd later, de foto’s nog steeds op een USB-stick stonden. Dat vonden ze zelf erg vervelend maar door tijdgebrek of er simpelweg geen energie voor hebben, gebeurde het niet. Daarom ontzorg ik mijn klanten graag.

Wat betreft afscheidsfotografie zijn er nog enkele specifieke redenen waarom een album belangrijk is wat mij betreft.

Een afscheidsalbum opent een gesprek.

Samen met je dierbaren kan je door het album bladeren en herinneringen aan die dag ophalen. Soms is het moeilijk om te praten over het afscheid maar door de beelden wordt deze drempel verlaagd. Ik hoor vaak terug dat het fijn is om het album te laten zien aan vrienden of bekenden, of aan mensen die vanwege omstandigheden niet bij het afscheid konden zijn. Ook voor kinderen is een album fijn, als ze zelf het afscheid nog niet bewust meemaken geeft het later een handvat om met kinderen te praten over die dag. Maar ook als ze het wel bewust meemaken blijkt het fijn om later dingen uit te leggen.

Een afscheidsalbum helpt bij de verwerking

De dag van afscheid gaat vaak in een roes voorbij. Je krijgt heel veel niet mee van die dag, zeker kleine details gaan langs je heen. Wie gaf je ook al weer die knuffel, of van wie was die hand op je schouder. Doordat je na het afscheid rustig het album door kan bladeren komt heel veel weer terug, juist die liefdevolle momenten. Dit is vaak de eerste stap in de verwerking van die dag.

Een afscheidsalbum is tijdloos

Uiteraard worden alle beelden ook op een USB geleverd. Maar dat is de techniek van vandaag. Wie weet wat voor medium we over 10-20 jaar hebben. Verder kunnen digitale bestanden verloren gaan of corrupt raken. Een USB raakt gemakkelijk kwijt. Een album daarentegen is tijdloos en krijgt een mooie vast plek. Daarmee voorkom je de kans dat jullie kostbare foto’s verloren gaan

Een afscheidsalbum verzacht

Hiermee bedoel ik niet dat het afscheid minder pijnlijk of minder heftig is. Maar het kan troostend werken dat er met liefde foto’s gemaakt worden van deze belangrijke dag. Het idee dat er straks foto’s zijn van alle details waar je zo zorgvuldig over hebt nagedacht, zoals de bloemen, de locatie etc. Maar ook aan de glimlach, die hand op je schouder. De wetenschap dat dat is wat er nog is van de dag kan verzachtend werken.

Een afscheidsalbum is een erfstuk

Je denkt er nu nog niet direct bij na. Maar foto-albums gaan van van generatie op generatie. Een foto-album laat zien hoe ons leven nu is, wie er in ons leven zijn en welke kleding we dragen en nog vele andere details. Waardevolle informatie voor de generaties na ons. In feite laat je een afscheidsalbum niet alleen voor jezelf maken, maar ook de generaties na je.

Memories are timeless treasures of the heart

 

Blog 1 Resize 47Blog 2 Resize 47Blog 3 Resize 47Blog 4 Resize 45Blog 5 Resize 46Blog 6 Resize 47

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding