(06) 47 69 54 86info@pietersfotografie.nl
Vernieuwde versie. Nog meer waarde, kennis en experts
OPLEIDING

Opleiding Afscheidsfotografie 

Dé opleiding afscheidsfotografie “Jump Start als afscheidsfotograaf”

In deze online opleiding deel ik je al mijn kennis en ervaring als afscheidsfotograaf (10+ jaren). Van de laatste levensfase tot uitvaartfotografie, van het vaststellen van je prijzen tot marketing en alles wat je nog maar meer kan bedenken.

In maar liefst 16 modules en 6 bonus modules kan je geheel op eigen tempo deze kennis tot je nemen. Daarnaast ontvang je ook nog enkele unieke downloads als bonus.

Deze opleiding lanceerde ik in 2020 en heeft in 2023 een enorme upgrade gekregen, met maar liefst 7 nieuwe modules waarin ik nog meer specialistische kennis deel. Denk hierbij aan standpunten en lichtomstandigheden (laat ik je zien in diverse uitvaartlocaties). Maar ook een module over babyverlies, uitvaarten waar kinderen bij betrokken zijn en een hele module over rouw. Wat is het, hoe ga je hier mee om?

Tevens zijn alle modules opnieuw opgenomen zodat ik de kennis en ervaring van de de afgelopen drie jaar erin heb kunnen verwerken. En als kers op de taart vlieg ik een aantal experts in (o.a. op het gebied van babyverlies & rouw) die met jullie hun expertise zullen delen.

Meld je direct aan
Ruim 10 uur video materiaal
Direct aan de slag
Ruim 10 jaar ervaring
in 1 cursus
Mega veel bonussen
Praktisch en hands on

Is deze cursus geschikt voor jou?

Herken jij jezelf in het volgende?

 • Je wilt gaan starten als afscheidsfotograaf en je hebt geen idee hoe te beginnen?
 • Je bent nieuwsgierig naar afscheidsfotografie, maar je weet niet goed of het bij je past én of je het wel aankunt?
 • Je hebt al wel wat ervaring met afscheidsfotografie, maar je hebt het gevoel dat je nog onvoldoende bagage en ervaring hebt?

Ja? Dan is deze opleiding zeer zeker iets voor jou! 

Waarom nu instappen?

Afscheidsfotografie is een enorm groeiende niche.
Een niche die ook altijd doorgaat. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat opdrachten zomaar weg kunnen vallen door maatregelen, echter heb ik het altijd door mogen en kunnen fotograferen. Sterker nog… Ik had het drukker dan ooit.

Daarnaast wordt afscheidsfotografie steeds bekender en groeit de vraag naar goed opgeleide afscheidsfotografen.

Inhoud van deze cursus

In deze module vertel ik je wat meer over mijzelf, het ontstaan van mijn bedrijf, de ervaring die ik in de loop van de jaren het opgedaan en hoe afscheidsfotografie op mijn pad kwam. Ook vertel ik je over mijn missie.

Wat is afscheidsfotografie eigenlijk? Hoe kun je dit vormgeven en hoe geef ik dit vorm? Dit zijn de vragen waarop ik in deze module antwoord geef. Daarnaast vertel ik je ook waarom ik het doe en wat het van mij vraagt. Uiteraard zet ik je ook aan het denken, wat zijn jouw drijfveren?

We gaan de diepte in. We gaan het in deze module hebben over de laatste levensfase. Wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe kun je mensen in deze fase vastleggen? Ik vertel je uitgebreid welke manieren van fotograferen ik gebruik en waarom. Maar ik daag je ook uit om zelf na te denken wat bij jou past. Verder heb ik het over tegen welke blokkades kun je aanlopen, bij jezelf maar ook bij je klanten en nog belangrijker, hoe ga je met deze blokkades om. Natuurlijk laat ik ook de praktische kant niet onbelicht, locatie, duur van een reportage en dat soort zaken en neem ik je mee in mijn workflow.

In deze module leer je alles over de uitvaartbranche, met welke mensen werk je samen en in welke relaties staan ze tot je. Welke termen kun je tegen komen en wat betekenen die. Uiteraard ga ik uitgebreid in op allerlei rituelen die er mogelijk zijn en hoe je deze kunt fotograferen. Ik neem je mee hoe het algemene verloop van de week van het afscheid is maar ik vertel ook veel voorbeelden over alternatieve scenario’s.

Na module 5 weet je alles over de uitvaartbranche maar dan ben je er nog niet. Hoe ga je nou die uitvaart vastleggen. Hoe wordt je geboekt? Hoe bereid je je optimaal voor? Welke apparatuur gebruik ik? Hoe maak ik een boeking definitief en zorg ik dat ik op de hoogte ben van alle details die ik moet weten? Hoe ga ik op de dag zelf aan de slag en wat doe je wel en wat doe je niet? Al deze vragen zullen beantwoord worden in deze module.

Ik neem je mee in hoe ik daadwerkelijk fotografeer op de dag van de uitvaart. Ik heb filmopnames gemaakt in diverse uitvaartlocaties zodat je daar eens binnen kunt kijken, ik leg uit wat mijn looproutes zijn, waar ik sta en welke instellingen ik gebruik op die diverse locaties. Echte concrete praktijkvoorbeelden dus.

De eerste keer een stilgeboren kindje zien is pittig en elke keer anders. Want een foetus van 12 weken ziet er anders uit dan een foetus van 24 weken en of een babytje een afwijking heeft of niet, maakt ook een enorm verschil. In deze modules laat ik je foto's van diverse stadia zien, laat ik zien hoe ik dit fotografeer maar vertel ik ook hoe ik een reportage van een stilgeboren kindje aan pak. En ken je de watermethode al? Maar ook het verlies van een voldragen kindje komt aan bod. Tevens vlieg ik een expert op het gebied van babyverlies in en beantwoorden we samen alle vragen die je over dit onderwerp kunt hebben.

Een uitvaart van een kindje brengt zoveel andere aspecten met zich mee, andere manieren van afscheid nemen, vriendjes en vriendinnetje die afscheid willen nemen. Maar ook uitvaarten waar kinderen bij betrokken zijn geven weer een andere dynamiek en heb je als fotograaf een belangrijke en andere rol. In deze modules neem ik je hier in mee.

Een veel gehoorde vraag van mijn coachees is, hoe begin ik nou in deze branche? Hoe kom ik aan klanten? In deze module vertel ik je over diverse mogelijkheden hoe je voet aan de grond kunt krijgen, hoe je je creativiteit kunt aanwakkeren en hoe je kunt gaan netwerken in de branche. Maar belangrijker nog, ik daag je uit om goed na te denken over je aanbod en niet lukraak met hagel te gaan schieten. Maar met een goed en degelijk plan de markt in te gaan. Last but nog least, we gaan het ook hebben over welke belemmerende overtuigingen je in je netwerk zult gaan tegen komen maar ook bij jezelf en hoe je deze kunt overkomen.

Ik heb een hele eigen visie op prijzen en het bepalen van je prijzen. Onbelangrijk is wat je collega's doen. Het is belangrijk dat je vanuit jezelf, met de juiste informatie en de juiste drijfveren je prijzen bepaalt. Dat je ze als het ware helemaal doorleeft en ze helemaal bij je passen. Vanuit dat startpunt zul jij met gemak je diensten kunnen presenteren en moeiteloos de juiste klanten aantrekken. In de module gaan we hierop in.

Mijn overtuiging, zonder goede marketing geen goed lopend bedrijf. Er zijn 1001 manieren om je bedrijf en je diensten te presenteren, van Social Media tot netwerken, van je website tot offline promotie. Alle mogelijkheden neem ik met je door zodat je aan het eind van deze module voor jezelf kunt bepalen met welke soorten marketing jij van start gaat.

Nadat je een reportage hebt gemaakt dan ben je nog niet klaar. Sterker nog, dan begint het werk eigenlijk pas, het selecteren, bewerken, het opleveren van het eindproduct. Hier komt enorm veel bij kijken, mogelijkheden voor software, albumleveranciers en galerijen. De keuze is reuze. Ik neem je mee in hoe ik na de reportage aan het werk ga, welke keuzes ik maak en waarom. Daarnaast zet ik je aan het werk, wat gaat jouw workflow worden?

Mijn absoluut favoriete onderdeel van het ondernemerschap is persoonlijke ontwikkeling en mindset. Een module hierover mocht dan ook niet ontbreken. Wat is nou een ondernemersmindset en hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen? En hoe deal je eigenlijk met "concurrentie"? Deze vragen worden in deze module beantwoord.

Ik zal eerlijk zijn, deze tak van fotografie is absoluut niet makkelijk. Je maakt enorm heftige dingen mee en bent een belangrijke schakel in het rouwproces van de nabestaanden. Hoe zorg je nou goed voor jezelf in deze branche? In deze module vertel ik je hier alles over.

Rouw is bijzonder en complex. In onze maatschappij leren we hier maar weinig over. Je leert er eigenlijk alleen maar iets over als je het overkomt of iemand die je dierbaar is. In deze modules ga ik samen met een expert in gesprek over rouw en het proces rond rouw. Hoe ga je om met mensen in rouw? Hoe ga je om met je eigen rouw?

Kennis over mijn eigen Human Design heeft een enorme positieve impact gehad op mijn bedrijf en stiekem ook mijn leven. Ik snap mijzelf en hoe ik met allerhande uitdagingen om mag gaan beter, maak keuzes die beter bij mij passen en ik snap hoe voor mij energie werkt maar ook voor anderen. Het klinkt misschien wat zweverig maar ik denk dat je daar anders over denkt na het bekijken van deze module en dat je veel herkenning zult vinden. Keep an open mind en laat je verbazen.

Ik zal liegen als ik zou zeggen dat alles vanaf het begin af aan vlekkeloos liep. Zeker niet! Sterker nog, er gaat met regelmaat nog wel iets mis. En heel eerlijk, daar zit ik ook niet mee. Want juist daarin zitten de lessen waardoor je gaat groeien, waardoor je je workflow aan gaat scherpen, andere keuzes gaat maken die beter bij je passen. De inzichten die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan deel ik in deze module met je.

Er zijn omtrent afscheidsfotografie zoveel misvattingen in omloop, de meest hardnekkige en opzienbarende deel ik in deze module met je.

Lezen is zo'n belangrijk onderdeel van mijn leven en wat mij betreft ook van het ondernemerschap en het vak als afscheidsfotograaf. Ik ben er van overtuigd dat het als ondernemer belangrijk is dat je je blijft ontwikkelen en dat je als afscheidsfotograaf op de hoogte bent van wat er speelt in de branche. Daarom deel ik enkele boekentips met je, waardoor je je vak als afscheidsfotograaf nog beter zult kunnen uitvoeren.

Studiomanagement is echt een life-saver voor mij. Sinds ik mijn workflows, klanten, mail en nog veel meer met 1 systeem beheer bespaar ik enorm veel tijd. Bovendien bespaar ik ook heel veel geld, want heel veel losse systemen en software zijn overbodig. In deze Masterclass laat ik je kennismaken met dit prachtige systeem.

Sinds maart 2020 is ons leven anders dan anders. En deze veranderen zijn ook merkbaar tijdens uitvaarten, beperkingen die er zijn zoals minder mensen aanwezig, geen of beperkt horeca mogelijkheden, afstand tussen mensen. Al deze veranderingen zorgen er voor dat je als fotograaf ook andere uitdagingen hebt. In deze module laat ik aan de hand van heel veel beelden zien wat er veranderd is het afgelopen jaar, hoe de uitvaartbranche uitdagingen heeft opgepakt en uitvaarten anders is gaan vormgeven en hoe jij als fotograaf hier optimaal op kunt inspelen.

En nu? Je hebt mega veel kennis opgedaan in alle voorgaande modules. Ben je er klaar voor om de markt te gaan bestormen? Of zou je nog wel wat begeleidingen willen? Dat kan, en in welke vorm vertel ik je in deze module!

Eén van mijn nabestaanden vond het heel erg leuk om een bijdrage te leveren aan mijn academie. Ik mocht haar interviewen over de twee keer dat ze mij inhuurde voor een uitvaart. Hoe kwam ze tot deze keuze, wat werkte fijn, welke tips ze mee wilt geven aan de afscheidsfotografen in opleiding en nog veel meer. Een mega fijne aanvulling op de opleiding!

Wat maakt deze cursus uniek?

Naast dat ik alle kennis met je deel over mijn vak als afscheidsfotograaf én de uitvaartbranche, neem ik je ook mee langs alle onderdelen die van belang zijn om succesvol te zijn als ondernemer. Denk dan aan prijsbepaling, een optimale workflow, (online) marketing, maar vergeet ook mindset en persoonlijke ontwikkeling niet. 

 • Extreem veel waarde voor een lage prijs.
 • Ruim 10 uur aan videomateriaal dat je volledig op je eigen tempo en in je eigen tijd kunt volgen.
 • Deze cursus is zowel geschikt voor de beginnende fotograaf als voor de gevorderde fotograaf die deze niche wilt toevoegen aan zijn aanbod of zijn aanbod wilt wijzigen.
 • Echt elk onderwerp wat je maar kunt bedenken dat relevant is voor dit vak komt aan bod
 • Een tweetal experts vertellen over hun specialisme (babyverlies & rouw)
MELD JE DIRECT AAN

Je krijg bij deze cursus mega veel toffe bonussen gratis!

Maar liefst 6 bonus modules

 • My lessons learned
 • De grootste misvattingen
 • Boekentips
 • Masterclass Studiomanagement
 • Uitvaarten in Covid-tijd
 • En nu?

Checklist voorbereiding

 • Vergeet nooit meer wat met deze handige printable

Workflow chart

 • Een superhandig schematisch overzicht van mijn workflow

Cheat Sheet

 • Mis nooit meer een moment door dit handige overzicht
MELD JE DIRECT AAN

Wat kun je verwachten van de opleiding?

Je gaat alle ins- en outs leren over de laatste levensfase, de uitvaartbranche en het fotograferen tijdens uitvaarten. Je leert daarbij ook hoe je jouw bedrijf neer kunt zetten, zodat het bij je past en je moeiteloos klanten gaat aantrekken. En nee ondernemen gaat niet altijd over roosjes, ook leer ik je hoe je hier mee om kunt gaan.

Ook ga je leren:
 • Welke do’s en dont’s er zijn in deze niche.
 • Hoe je met plezier en een constante klantenstroom kunt ondernemen.
 • Hoe je authentiek kunt blijven en dicht bij jezelf in al je uitingen. 
 • Hoe je belemmerende overtuigingen kunt overwinnen
 • Hoe het is om een stilgeboren kindje te fotograferen
 • Wat belangrijk is bij uitvaarten waar kinderen bij zijn betrokken
 • Hoe je optimaal zelfzorg kan toepassen
 • Wat rouw nou precies is en hoe je hier mee omgaat

EN JA! DEZE INVESTERING GA JE DUBBEL EN DWARS TERUG VERDIENEN. 

Aan het eind van de cursus heb je dit bereikt

 • Je weet alle praktische zaken van de afscheidsbranche. De uitvaartbranche heeft geen geheimen meer voor je. De diverse rollen, rituelen en termen ken je allemaal. 
 • Je stapt zelfverzekerd de deur uit om een uitvaart- of herinneringsreportage te maken.
 • Je weet meer over je belemmerende overtuigingen en hoe je deze overwint. 
 • Je kent de basis en weet hoe je een authentiek bedrijf én klantenreis neer kunt zetten.
 • Je kunt in deze lastige tak van fotografie goed voor jezelf zorgen
 • Je weet wat een uitvaart van een baby'tje of een kindje anders maakt dan die van een volwassene en wat jouw rol hier in is
 • Je weet wat rouw is en hoe je hier mee om gaat

Alles wat je nodig hebt voor slechts €895,-

Wil jij ook aan de slag?
Meld je dan aan voor deze zeer complete opleiding.

MELD JE DIRECT AAN

Veel gestelde vragen

Na deze cursus heb je voldoende basis om vol zelfvertrouwen aan de slag te gaan! Uitgeleerd ben je niet, maar ja dat is niemand ooit toch? Zelf ontwikkel ik mij ook nog steeds verder door workshops en cursussen te volgen en coaches in de arm te nemen. Dus heb je het gevoel dat je toch nog meer nodig hebt, kijk dan zeker naar mijn overig aanbod. Ik help je met liefde nog verder op je pad als afscheidsfotograaf.

In de cursus zit ruim 7 uur aan video materiaal, daarnaast zitten er ook nog opdrachten bij. Maar het fijne is dat je het helemaal op je eigen tempo kan volgen, er is geen deadline! Neem je tijd en kijk alle filmpjes zo vaak als je wilt.

Absoluut, als creatief ondernemer kun je een aanvraag doen bij Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). Zij ondersteunen creatieve ondernemers in hun ontwikkeling. Veel van mijn cursisten hebben al een subsidie ontvangen, zo ook ikzelf voor de cursussen en coaches die ikzelf in de arm heb genomen.

Ik neem je mee in alle aspecten van Afscheidsfotografie. Echter ga ik niet al te diep in op de instellingen, kortom, ik ga er vanuit dat je kunt fotograferen en een basiskennis hebt van je camera.

Over Gwendolyn Pieters

Gwendolyn heeft zichzelf gespecialiseerd in afscheidsfotografie. Ze legt liefdevolle herinneringen vast voor mensen en hun dierbaren op die momenten dat ze weten dat er een afscheid gaat naderen.

Daarnaast legt ze ook de uitvaart vast, op een liefdevolle en respectvolle manier, zodat men op een later moment troost kan halen uit deze beelden. Op de dag van afscheid is er immers zoveel liefde aanwezig die men niet altijd kan voelen en zien op dat moment. Daar kunnen beelden bij helpen.
Opleiding
Gwendolyn heeft zelf, naast haar bestaande opleidingen, de opleiding tot uitvaartverzorger gevolgd om zo nóg beter de branche te begrijpen en de cursisten nog beter te kunnen informeren.

Credentials
Inmiddels heeft Gwendolyn 100+ uitvaarten vastgelegd en tientallen herinneringsreportages mogen maken. Aan ervaring geen gebrek dus.
Human Design
Als Human Design Expert leert Gwendolyn hoe jij "ontworpen" bent en wat jouw unieke manier van door het leven bewegen is. Meer flow, fun and ease gegarandeerd.

Podcast
Om andere te inspireren en de liefde voor dit vak te laten voelen is Gwendolyn haar eigen podcast gestart waarin ze vertelt over haar ervaringen als afscheidsfotograaf en ondernemer. Daarnaast interviewt ze ook andere mensen die in deze mooie branche werkzaam zijn!

Contact

Gwendolyn Pieters
info@pietersfotografie.nl
06-81 93 29 11
Vlissingen, Zeeland

Inspiratiemail

Zin in een dosis inspiratie in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan.

Volg mij

4.8
Read our 35 Reviews
heartcrossarrow-rightplus-circlearrow-up-circle
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram