Podcast

Afscheid met kinderen

Kinderen die afscheid moeten nemen, dat roept altijd een hele hoop vragen op. Hoe doe ik dat? Hoe kan ik ze het beste begeleiden? En logisch volgt dan ook vaak de vraag. Welke boeken kunnen mij hierbij helpen? Ik heb een aantal waardevolle tips voor je.

Kinderen helpen bij verlies

Manu Keirse is mijn absoluut favoriete schrijver als het gaat om rouw. Al zijn boeken zijn aanraders kan ik wel zeggen. Sterkte nog, wat mij betreft zouden zijn boeken standaard leesvoer moeten zijn voor iedere Nederlander. Daarmee zouden we elkaar zoveel beter kunnen ondersteunen tijdens een rouwperiode.

Dood zijn, is dat voor altijd?

Dit boek heb ik samen met de oudste veel gelezen toen opa dood was gegaan. Hij had zoveel praktische vragen en die kon ik stuk voor stuk goed beantwoorden dankzij dit boek.

Er was eens een zieltje

Er was eens een zieltje is de kinderuitvoering van het Sprookje van de Dood. Mijn favoriete boek over leven en de dood. Waarom zijn we hier op aarde, waarom gebeuren de dingen die gebeuren? Echt een hele mooie (spirituele) zienswijze op het leven en de dood.

Lieve oma Pluis

Een klassieker natuurlijk. Nijntje die haar oma verliest. Speciaal voor de allerkleinste.

Een boom vol herinneringen

Dit prachtig geïllustreerde boek vertelt het verhaal over een oude vos die te moe is geworden om verder te leven, maar door alle prachtige herinneringen voor altijd een rol zal blijven spelen in het leven van zijn dierenvrienden. Het verhaal geeft troost en laat zien dat verdriet kan plaats maken voor iets heel moois en positiefs. 

Achtste-Groepers Huilen Niet

Een mooi leesboek voor kinderen in de bovenbouw. Een meisje in groep 8 krijgt leukemie en brengt het laatste schooljaar grotendeels vanuit het ziekenhuis door.

Alles wat was

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan

Nog wat andere waardevolle initiatieven:


TroostTasjes zijn speciaal samengesteld voor kinderen met een ernstig zieke (groot-)ouder. Troostrijke producten in combinatie met informatie en praktische handvatten. Meer informatie: https://demoppies.com/product-categorie/troosttasjes/

Kankerspoken. Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie. Meer informatie: https://www.kankerspoken.nl

Het Troostboekje van AtelierStokstaart. Met behulp van het Troostboekje leer je hoe jij, in elke situatie, zelf handen en voeten kunt geven aan je gevoel. Ook kun je middels het boekje de dialoog aangaan met wie je wenst. Het boekje werkt ondersteunend in het begeleiden van mensen met verdriet, gemis of in rouw. Het biedt inzage en inzicht in een (rouw)proces. Ook kan het onderdeel zijn van het grotere gesprek over rouw. Meer informatie: https://atelierstokstaart.nl/troostboekje/

Bovenstaande verwijzingen zijn affiliate links.

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding