Podcast

Het onmogelijke moeten doen

TRIGGER WARNING !!!! Het verhaal in dit blog gaat over Xem, een babietje van 3 dagen oud die is overleden. Ik laat ook foto’s van hem zien, hij is prachtig. Toch wil ik graag waarschuwen omdat ik mij besef dat dit mogelijk een trigger kan zijn.

Het is zondag als ik een telefoontje krijg van een uitvaartondernemer, Bernadine van Uitvaartverzorging Jobse. Ze heeft een uitdaging, de rouwkaart moet naar de drukker maar de foto die erop moet, die wordt niet aangeleverd door de fotograaf. Ik draag elke vrijwilligersorganisatie een warm hart toe, maar dit is het grote nadeel aan Stichtingen. Die hebben een eigen regels en in dit geval is niet bekend welke fotograaf is geweest en de Stichting krijgen ze niet te pakken. Of ik de mogelijkheid heb om zo snel mogelijk een foto kan komen maken voor de rouwkaart.

2021 01 Xem thuis 008

Het verhaal

Twee lieve moeder zijn enkele dagen eerder trotse ouders van een zoon geworden, Xem. Maar helaas bleek zijn hartkwaal niet verenigbaar met het leven en hebben de moeders moeten besluiten kleine Xem te laten gaan.

Ze hadden een prachtige foto laten maken van de hand van hun zoon in hun handen. Deze zou een prominente plek krijgen op de rouwkaart.

Ik ben direct in de auto gesprongen en heb een kleine reportage gemaakt voor de ouders. Wow, wat een prachtig en gaaf mannetje. Wat een liefde voelde ik. Twee prachtige vrouwen die zo immens veel om hun zoon geven, maar hem in liefde moesten laten gaan. Zo oneerlijk.

2021 01 Xem thuis 019

Alle tijd

We praten, ze vertellen, ze knuffelen….. Ondanks dat er maar één foto “nodig” was, neem ik de tijd om meer foto’s. Want deze liefde verdient het om vastgelegd te worden. Deze liefde is groter dan wat dan ook.

Lieve, kleine Xem ligt op zijn kamer, omringd door zijn spulletjes en ook zijn kistje staat er. Er komt regelmatig visite langs om bij dit prachtige mannetje te komen kijken en ze mogen dan ook een boodschap op het kleine kistje schrijven.

2021 01 Xem thuis 030

Heb je tijd?

Dat was de vraag die ik de volgende dag kreeg. Vera vertelde mij dat Cynthia toch nog wat foto’s mistte. Omdat ze de dag ervoor voor het eerst Xem heeft opgetild en geknuffeld sinds dat ze thuis waren, was het nog wat onwennig geweest.

Inmiddels was ze “vrijer” en wilde ze toch nog graag een uitgebreide knuffelsessie vastgelegd hebben. Geen probleem, met alle liefde. Ook spreken we over de uitvaart, ze willen heel graag ook mooie foto’s van die laatste dag. Of ik beschikbaar ben…..

De dag van de uitvaart

2021 01 Afscheid Xem 001

De dag van het afscheid. Ik ben ruim om tijd bij de moeders thuis. Zo kan ik ook daar nog wat momenten vastleggen. Als ik aankom zit Cynthia met Xem te knuffelen op de bank en de hond komt ook af en toe kijken. Fijn om ze zo te zien, en te zien dat ze die laatste momenten samen thuis zo bewust in zich op aan het nemen is. Belangrijk, helend en liefdevol. Fijn om dit ook te kunnen vastleggen.

Cynthia en Vera hebben over zoveel mooie details nagedacht. Ze hebben beide een hoodie aan met de naam van hun zoon, speciaal laten maken voor vandaag. En ook hun schoenen zijn speciaal gekocht voor het afscheid van Xem.

Een witte fiat 500

Wat ben ik blij om te zien dat de ouders hebben besloten te gaan voor “alternatief” rouwvervoer. Alternatief is natuurlijk wat subjectief, maar ik ben gewoon blij dat kleine Xem niet in een grote, zwarte of grijze rouwauto vervoerd gaat worden. Maar in een prachtige, kleine, witte fiat 500. Zoveel passender.

Dan vertrekken we

Het is tijd om te gaan. We gaan eerst naar het rouwcentrum voor een liefdevolle dienst. In klein gezelschap worden lieve woorden gesproken en naar foto’s gekeken. Hierna vertrekken we naar de begraafplaats. Daar aangekomen worden blauwe en witte rozen uitgedeeld. Deze mogen de genodigden bij de laatste groet in een vaas stoppen, de bloemen gaan met de ouders mee naar huis als troost en blijk van medeleven. En er worden bellen geblazen door de aanwezigen kinderen. Het is een prachtig geheel. Waardig en helemaal passend bij wie Vera en Cynthia zijn en wat Xem verdiend.

Bedankt lieverds, bedankt voor het vertrouwen en dat ik van zo dichtbij jullie liefde voor jullie zoon heb mogen voelen.

♡ Uiteraard plaats ik deze beelden met toestemming van de nabestaanden en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Echter vind ik het belangrijk om te vermelden dat dit altijd een keuze is. Willen jullie beelden privé houden, dan heb ik daar alle respect voor.  ♡

G1S 7690

Helemaal compleet

Wat mij betreft is een reportage pas compleet en af als ik ook een album heb geleverd. In de praktijk blijkt dat foto’s anders op de computer blijven staan en ze niet de troostende waarde hebben die ze zouden kunnen hebben. Dus ook voor Vera en Cynthia mocht ik een heel mooi album maken, volledig naar hun wensen en de voorkant geïnspireerd door het geboorte- en rouwkaartje.

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding