“Mijn moeder overleed na een ernstige hersenbloeding. Helaas niet op de plek waar zij dat zo graag had gewild: in haar eigen huisje. Het stond dan ook meteen onomstotelijk vast dat we haar, op de dag van de uitvaart, uit haar huis zouden gaan dragen. Ik hoopte maar, dat er die dag – op dat zo enorm belangrijke moment thuis –  wel iemand zou zijn, die ‘even’ met zijn of haar mobieltje een paar foto’s zou willen maken. De buurvrouw of de uitvaartbegeleider wellicht? Totdat we ergens onderweg, bij het regelen van de uitvaart, een fotoboekje van Gwendolyn zagen, met prachtige aansprekende foto’s van een uitvaart. En zo is het gekomen….

Zo is het gekomen dat Gwendolyn mijn moeders laatste reis en ons afscheid van haar heeft vastgelegd. Nog eenmaal terug in haar huis, de laatste keer naar zee naar ‘haar’ bankje op de boulevard, een laatste groet… En wat zijn we dankbaar voor haar foto’s. Ik moest er voorheen niet aan denken: een vreemde die klik-klak foto’s gaat lopen maken van een afscheidsbijeenkomst die zo intiem, saamhorig en verdrietig, maar bovenal persoonlijk is. Gwendolyn had van tevoren gezegd dat zij beslist niet onzichtbaar zou zijn. Maar wat heeft zij dat voortreffelijk gedaan, dat deelgenoot zijn van een afscheid. Hoe natuurlijk en onmerkbaar was zij (als niet-naaste) erbij. Groots!

Later heb ik aan familie en vrienden gevraagd, hoe zij dat hadden ervaren, een afscheidsfotografe. Niemand had er ook maar enig vervelend gevoel bij, integendeel. Zij was amper opgemerkt, er werd geen enkele irritatie of belemmering gevoeld. Ze was weliswaar nu en dan in beeld maar toch ook weer niet, ze voelde niet als een vreemde indringer. Dat je dat zo kunt, zoals Gwendolyn op een heel fijne en betrokken manier, onhoorbaar op stille gympen, dan doe je meer dan een uitvaart vastleggen.

Dan geef je mensen (ons) een prachtige herinnering in handen, een boek met enorm aansprekende en treffende foto’s. Afscheid dat je aan kunt raken, vasthouden, delen en wegleggen, daarmee een houvast en veel troost bieden.

Gwendolyn, jij sprak je dankbaarheid uit dat je erbij mocht zijn, dat je het afscheid met ons mocht delen. Wij zijn je dankbaar voor je foto’s en de zorgvuldige manier waarop je ze gemaakt en afgeleverd hebt. Grote klasse en kwaliteit! Dank!”