(06) 47 69 54 86info@pietersfotografie.nl
Moment Design

Tips voor een stressvrije fotoshoot met kinderen

Gwendolyn Pieters
 - 
april 10 2017
 - 

Heb je binnenkort een fotosessie gepland staan met kinderen of overweeg je dat te gaan doen, maar zie je er stiekem een beetje tegenop? Helemaal nergens voor nodig! Veel mensen denken dat het maken van foto's met kinderen een stressvolle gebeurtenis is, maken zich zorgen of de kinderen wel mee willen werken of maken zich druk over wat voor poses er nodig zijn en dat soort dingen. Deze stress is overbodig. Ik zorg er zoiezo voor dat een fotoshoot bij mij een leuke gebeurtenis is, een klein feestje, even gezellig samenzijn met elkaar. En met de volgende tips als voorbereiding komt het helemaal goed en wordt het gewoon een heerlijke belevenis.

 

Het juiste moment

Denk goed na over welk tijdstip voor de kinderen het fijnst is. Wanneer zijn ze het meest op hun gemak en happy, hou rekening hiermee bij het plannen van de shoot.

 

Volle magen

Het is fijn als iedereen met een volle maag aan de shoot begint. Blij kijken als je honger hebt is namelijk best wel lastig

 

Bereid de kinderen goed voor

Laat de kinderen ruim van te voren weten dat er foto's gemaakt gaan worden. Maar maak er ook niet een te groot ding van. Laat het ongeveer een week voor de shoot 1 of 2 keer vallen en laat het dan rusten. Bespreek het nog een keer op de dag van de fotosessie. Leg vooral uit dat het vooral heel leuk gaat worden, dat we lekker naar buiten gaan en diverse spelletjes gaat doen. En dan lieg je niet eens, want het wordt ook ontzettend leuk!

 

Neem tijd om je klaar te maken

Denk van te voren na over de kleding die gedragen gaat worden, zorg ervoor dat dit klaar ligt. Neem ook de tijd om je om te kleden, het is het handigst als je eerst zorgt dat jezelf helemaal klaar bent en dan pas de kinderen omkleed. Zo heb je de minste kans dat de kleding vies wordt. Wat ook ontzettend belangrijk is, geen stress! Begin op tijd,  haast niet en vertrek op tijd, deze stress voelen de kinderen haarfijn aan en dat komt de fotosessie niet ten goede.

 

Beloof geen snoep

Het is iets wat we allemaal wel eens doen, een beloning in het vooruitzicht stellen als de kinderen iets goed doen. Maar voor de fotoshoot is dit niet handig. De kinderen zijn dan vaak enkel gefocust op dat wat na de fotosessie komt en vinden dan de fotosessie niet meer interessant. Dit maakt het voor mij ontzettend moeilijk om de sfeer er lekker in te houden en de kinderen ontspannen op de foto te zetten. Het is overigens niet verkeerd om iets te eten of te drinken mee te nemen, want als het echt even niet meer gaat kan het fijn zijn even wat te eten of te drinken. Vergeet dan ook de snoetenpoetsers niet!

 

Kleed je op het weer

Dit is echt een belangrijke tip, kleed je niet te warm of te koud. Laagjes is altijd een goed idee. Het is heel lastig ontspannen en leuk op de foto te gaan als je rilt van de kou of je het veel te warm hebt.

 

Zeg niet tegen je kind dat hij of zij moet lachen

Zeg het niet voor de fotosessie maar ook zeker niet tijdens de fotosessie. Niemand wilt met een neplach op de foto staan. Bovendien geeft het ze het gevoel dat ze iets niet goed doen. Ik zorg ervoor dat de kinderen tijdens de sessie zich op hun gemak gaan voelen en dan komt hun echte lach vanzelf tevoorschijn, heb hier vertrouwen in! Dit wilt overigens niet zeggen dat ik jullie hulp niet nodig heb, in tegendeel, want jullie halen het beste naar boven in je eigen kinderen. Maar laat je vooral leiden door mij.

 

Niet iedereen hoeft in de camera te kijken

Wat mij betreft zijn de mooiste foto's de foto's waarbij je iets voelt, waarbij er een een connectie is, de foto's waar er emotie is te zien de allermooiste foto's. Dit wilt niet zeggen dat er geen foto's gemaakt gaan worden waarbij iedereen naar de camera kijkt, want die zijn zeker ook leuk. Zeker voor bij opa en oma aan de muur.

 

Wees voorbereid op een ietwat gekke fotograaf

Op het moment dat ik kinderen fotografeer dan ben ik een beetje anders dan wanneer ik enkel volwassenen fotografeer. Ik focus me volledig op de kinderen en doe daarbij lekker gek. Als de kinderen het naar hun zin hebben dan levert dit de mooiste foto's op. Een sessie met kinderen is op een bepaalde manier opgebouwd waardoor ik het vertrouwen van de kinderen win. Ik doe spelletjes met ze en betrek daar jullie als ouders ook bij. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat jullie regelmatig mijn mikpunt zijn. Bereid je hier op voor en doe vooral lekker mee. Mocht een kindje het nodig hebben dat het wat rustiger is dan pas ik me helemaal aan daaraan, ik kan naast gek doen ook erg rustig zijn en heb enorm veel geduld.

 

Focus op het moment, geniet!

Een fotosessie kan stressvol zijn omdat je dolgraag die ene mooie foto wilt. Maar ik doe een voorstel, geniet van dit moment, geniet van de tijd met je kinderen samen en laat je leiden door mij. Ik wil jullie en de kinderen op de foto zetten zoals jullie echt zijn, laat het lekker gaan en vertrouw erop dat ik zorg voor een heerlijke belevenis met als resultaat mooie, echte, pure foto's. Kortom, GENIET!

Contact

Gwendolyn Pieters
info@pietersfotografie.nl
06-81 93 29 11
Vlissingen, Zeeland

Inspiratiemail

Zin in een dosis inspiratie in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan.

Volg mij

4.8
Read our 35 Reviews
crossarrow-up-circle
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram