Podcast

Waarom Moment Design zo mooi is

Hoe het allemaal begon

Naarmate ik meer ging fotograferen kreeg ik ook zeer regelmatig de vraag, of ik naast documentaire werk, ook portretsessies deed. Ik riep dan altijd erg enthousiast ja, maar naarmate de daadwerkelijke reportage naderde, namen de zenuwen bij mij toe. Zo comfortabel voelde ik me er dus niet bij. Ik ging bij mezelf na waarom dat zo voelde. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik het ongemakkelijk vond, als ik zelf voor de camera moest, dan vond ik dat ook niet leuk. Ik wist niet hoe ik moest staan, hoe ik moest lachen en welke houding ik mezelf moest geven. Dit maakte dat ik dit ook projecteerde op mijn klanten en ik me niet fijn voelde om een portretsessie te doen. Hier moest dus verandering in komen.

Ik had al regelmatig de term Beloved fotografie voorbij zien komen op Facebook bij mede-fotografen. Ik was onder de indruk van de foto’s die gemaakt waren in sessies waarbij die techniek gebruikt werd. Ik boekte dus een introductie tot deze techniek bij Yvette Vlaar. In April 2016 ging ik daar naar toe en er ging echt een wereld voor me open. Allereerst heette het geen Beloved meer maar Moment Design. Maar dat was natuurlijk niet de grootste openbaring. We mochten na de theorie gehoord te hebben, ook zien hoe een Moment Design sessie er aan toe ging in de praktijk. Woorden schieten tekort om te omschrijven wat ik daar zag gebeuren, maar de mensen die op de foto gingen waren ontspannen, hadden plezier, vergaten de camera en waren echt met elkaar bezig. De foto’s die door mij maar ook door de andere fotografen werden gemaakt waren zo naturel, zo echt en zo puur. De foto’s lieten de mensen zien zoals ze echt zijn. Ik was verkocht!

Toen volgde voor mij een periode van oefenen en leren. Want dit was slechts een introductie, het begin van mijn avontuur. Er volgende een diepgaande online training en veel oefensessies. Omdat ik graag een bekroning wilde op mijn inspanningen heb ik in september een “examen” gedaan, een certificering. Dit was met succes en toen mocht ik mezelf Gecertificeerd Moment Designer noemen. Een mooie kroon op mijn werk. Hierna ben ik mezelf nog gaan verdiepen, door een heel weekend een Masterclass Moment Design te volgen in december en afgelopen april heb ik ook de workshop gevolgd van Moment Design gericht op kinderen, bij Karin Verhoog. Wat een avontuur en wat heb ik veel mogen leren, over de techniek maar vooral over mezelf.

Quote 1

Maar wat is het dan nou eigenlijk?

Het is moeilijk om uit te leggen en eigenlijk iets wat je moet ervan. De basis zit hem in het feit dat ik tijdens de sessie vragen stel en allerlei klein opdrachtjes geef, hierdoor vergeet je als het ware de camera. Je bent veel meer met elkaar bezig. Een Moment Design reportage gaat over de interactie met elkaar, over emoties, over het hebben van een echt gesprek, de ruimte om je uit te drukken, om te voelen. Het is even stilstaan bij alles wat je hebt, je leven, je liefde, alles waar je van houdt. Er worden herinneringen opgehaald en gedeeld. Bij een Moment Design fotosessie gaat het niet om de juiste pose, het knapste uiterlijk of de grootste glimlach.

Wat maakt een Moment Design sessie zo bijzonder?

Je beleeft een onvergetelijk moment met degene met wie je de sessie doet. Tijd voor elkaar, even stilstaan, weg van de dagelijkse sleur. De foto’s krijgen een diepere betekenis, als jij of je dierbare later naar de foto’s kijken, dan zal je dat moment herinneren, het mooie gevoel van dat moment komt weer terug.

Waarom dit juist perfect is als je niet graag op de foto gaat?

Ik ken superveel mensen die niet graag op de foto gaan, inclusief mezelf. Maar door de technieken van Moment Design haal je de druk van de mooie foto af. Het gaat veel meer om het moment dat je met elkaar beleeft, de herinneringen die je met elkaar deelt en maakt. En als resultaat heb je foto’s die jou en je dierbare laten zien zoals jullie echt zijn, met een echte glimlach, met gevoel, een connectie. En die bovenal het gevoel van de sessie weer oproepen.

Tot slot deel ik heel graag beelden die gemaakt zijn tijdens Moment Design reportages. Mocht je meer informatie willen, vraag dan vrijblijvend mijn brochure aan.

2021 07 Kristie Voet 004 2021 07 Kristie Voet 030 2021 09 Jolanda 052 G1S 8147 G2S 8619 2021 02 Familie Saskia 022 2021 02 Familie Saskia 062

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding