(06) 47 69 54 86info@pietersfotografie.nl
Persoonlijk blog

Storend?

Gwendolyn Pieters
 - 
januari 5 2018
 - 

5Iets wat mensen zich vaak afvragen is of het niet ontzettend storend is, om op het moment dat je afscheid aan het nemen ben van een dierbare. Een fotograaf in de buurt te hebben op zo'n intiem moment? Ik weet gelukkig uit ervaring dat dit niet zo is, maar het blijft toch een hardnekkig misverstand. Tijd om hier een blog over te schrijven. Ik leg heel graag uit hoe ik werk en hoe ik probeer zo onopvallend mogelijk aanwezig probeer te zijn.

Ik ben mijn carrière als fotograaf gestart als geboortefotograaf en heb inmiddels de geboorte van veel kindjes mogen vastleggen. Een ontzettend intiem moment waarbij je onopvallend aanwezig bent. Ik heb in mijn werk als geboortefotograaf niets anders dan complimenten gekregen over mijn manier van aanwezig zijn. Hierdoor wist ik zeker dat ik bij het afscheid ook zeker de juiste houding kon aannemen. Gelukkig blijkt dit in de praktijk ook zo te zijn.

Ik hoor vaak mede-afscheidsfotografen het woord onzichtbaar gebruiken. Dat doe ik heel bewust niet. Ik ben namelijk niet onzichtbaar, ik heb immers niet zo'n Harry Potter mantel waardoor ik ineens kan verdwijnen. Maar ik ben wel gepast aanwezig, met respect en zo onopvallend mogelijk.

Om zo onopvallend mogelijk te zijn, doe ik altijd de volgende dingen:

  • Op voorhand neem ik met de uitvaartleider altijd het draaiboek door. Zodat ik precies weet wat er wanneer gaat gebeuren en dat ik er dus voor kan zorgen dat ik op de juiste plek sta om het beeld te maken dat er gemaakt moet worden. Als voorbeeld, ik zorg ervoor dat ik met het aansteken van de kaarsen in de buurt ben van die plek, en niet dat ik ergens achter in de zaal sta en een sprintje moet trekken
  • Ik loop alleen op gepaste momenten tijdens de dienst, denk hierbij aan wanneer er sprekers wisselen. Tijdens een toespraak zelf verplaatst ik mezelf nooit!
  • Ik concentreer me op het beeld dat ik wil maken, probeer te anticiperen op wat er gebeurt. Op het moment dat er anekdotes gedeeld worden uit de jeugd weet ik bijna zeker dat er bij de directe nabestaanden een blik van herkenning zal worden uitgewisseld of een (glim)lach doorbreekt. Ik zorg ervoor dat mijn instellingen goed staan en als dat moment er is dan klik ik slechts eenmaal en dat beeld moet dan raak zijn. Ik wil voorkomen dat ik constant aan het klikken ben tijdens de dienst, mijn camera maakt immers wel een geluidje.
  • Ik heb altijd schoenen aan die geen geluid maken, dus ik loop niet op hakken maar op zachte zolen. Zodat ik op de momenten dat ik me moet verplaatsen dit in ieder geval geen storend geluid geeft.

Ik vond het belangrijk om te benadrukken dat ik, zonder uitzondering, altijd terug krijg dat men mij of niet heeft opgemerkt of als ze me wel hebben opgemerkt dat dit altijd in positieve zin is en nooit als storend wordt gezien. Het zou zonde zijn, als je afziet van een reportage, die je eigenlijk wel wilt maar niet durft vanwege bovenstaande. Mocht je twijfels hebben of met mij willen spreken om een gevoel te krijgen bij mijn werkwijzen, schroom dan niet en neem contact met me op!

Trouwen, ik ben heel benieuwd of je zelf ervaringen hebt met een uitvaartfotograaf? Ik ben benieuwd naar je reactie onderaan deze post!

♡ Uiteraard plaats ik deze beelden met toestemming van de nabestaanden en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Echter vindt ik het belangrijk om te vermelden dat dit altijd een keuze is. Willen jullie beelden privé houden, dan heb ik daar alle respect voor ♡

 

014 3

021 2

Header 10

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Contact

Gwendolyn Pieters
info@pietersfotografie.nl
06-81 93 29 11
Vlissingen, Zeeland

Inspiratiemail

Zin in een dosis inspiratie in je mailbox?
Meld je dan hieronder aan.

Volg mij

4.8
Read our 35 Reviews
crossarrow-up-circle
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram