Podcast

Een afscheid dat veel levens heeft veranderd

2023 01 Afscheid Ruben 1 Verbeterd NR

Sturing van boven?

Een telefoontje van Richard Ensing, of ik woensdag beschikbaar was voor een uitvaart. Helaas stond er iets in mijn agenda, ik weet eerlijk gezegd niet eens meer wat er precies stond, maar ik ging op zoek naar een teamlid die zou kunnen.

Maar terwijl ik daar mee bezig ging, bekroop mij het gevoel dat ik alles op alles moest zetten om deze opdracht zelf te doen. Geen idee waarom, maar ik ging schuiven en zorgde ervoor dat ik die woensdag zelf naar deze familie zou gaan.

Het mocht niet zo zijn

Ik ontmoette die woensdag de ouders Ben & Dora en hun dochtertje Emilia. Ze gingen die dag afscheid nemen van hun zoon en broertje Ruben.

Met 14 weken kregen de ouders te horen dat hij trisomie 18 heeft en daarmee gepaard een somber toekomstbeeld hier op aarde.

De ouders kozen ervoor om geleid door God Ruben zoveel mogelijk liefde te geven zolang hij in mama’s buik zou zitten. En zo mochten ze 7 maanden lang hun zoon bij hun dragen, een intense, bijzondere en dankbare periode, zo hoorde ik van de ouders.

2023 01 Afscheid Ruben 3 Verbeterd NR

Tot straks Ruben….

Aangekomen bij de ouders heb ik gevraagd of ik kennis mocht maken met Ruben, hij lag in zijn bedje, met de watermethode. Zo mooi dat hij ook in aanloop naar het aardse afscheid zo dicht bij papa, mama en Emilia kon zijn.

Daarna hebben de ouders hem voor de laatste keer geknuffeld, liefdevol ingewikkeld in een zachte doek en samen met Emilia hem voor de laatste keer bewonderd. Hij ging in een prachtige mandje versierd met mooie bloemen mee naar het Vlinderhuis op de begraafplaats in Goes voor een dankdienst voor zijn leven. Het was mooi, het was liefdevol en het was krachtig.

En het was ook heel persoonlijk voor mij, het was ineens duidelijk waarom ik daar moest zijn. Het voelt voor nu nog te vroeg om te delen, maar dat gaat zeker komen. Ruben heeft in ieder geval mijn leven veranderd en ben enorm dankbaar dat ik hem en zijn ouders heb leren kennen.

Na deze dag heb ik nog veel contact gehad met Ben & Dora en nog steeds. We hebben veel gepraat over hun reis, over mijn reis en wat er in ieder geval uit geboren is, is een nieuw podcast seizoen en ik start binnenkort met de opnames hiervan.

Wist je trouwens dat je mij bij Still geboortes altijd mag bellen? Ik maak geheel vrijwillig foto’s na de geboorte als tastbare herinnering voor de ouders.

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding