Ik volgde Janine van Sterrenkindje al een tijdje op Instagram. Ze maakt echt prachtige mandjes voor overleden babytjes en ook nog eens prachtige kleertjes. Allemaal volledig naar wens van de ouders. Ik was dan ook enorm blij dat ze zich aanmeldde voor mijn Passie Project. Ik ben dus naar haar afgereisd en we hebben een enorm fijne ochtend gehad, waarbij ik een inkijkje kreeg in hoe alles in zijn werk gaat als je bij haar iets besteld. Mooi om te zien! Wat een passie, precies wat ik zocht in mijn passie project!
Uiteraard heb ik aan haar gevraagd ook wat te delen over haarzelf, lees, kijk en geniet mee! Ow en die leuke slofjes? Die zijn van Prinsenpootjes!
Vertel eens wat over jezelf?
Ik ben Janine van Veen, getrouwd, moeder van 3 kinderen. In 2011 overleed Jonas, in de 37e week van de zwangerschap, zijn overlijden heeft mij veranderd. Ik leerde het belang van goed afscheid nemen. Mijn werk als verpleegkundige paste niet meer bij mij, het was te veel gericht op beter worden en niet op datgene wat iemand kwijt was geraakt. Ik heb een opleiding tot verlies- en rouwbegeleider gevolgd. Niet lang daarna kwam Sterrenkindje® op mijn pad en besloot ik het bedrijf over te nemen.
Wat is het dat je precies doet?
Een paar jaar geleden heb ik mij gespecialiseerd als rouw- en verliesbegeleider. Ik begeleid cliënten om (weer) veerkrachtig te worden en hun verlies te omarmen en te verweven in hun leven. Niet alleen verlies na overlijden maar ook bij verlies van gezondheid door een ziekte of handicap. Ik ben ook eigenaar van Sterrenkindje®, wat staat voor zachte babyuitvaartproducten met liefde gemaakt voor baby’s die tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in het eerste levensjaar overlijden.
Waarom ben je dit gaan doen?
Sterrenkindje® kwam per toeval op mijn pad, toen nog een bedrijf dat draagmandjes maakte voor baby’s die tijdens de zwangerschap overleden waren. De draagmanden worden gebruikt om de baby op te baren, maar ook voor het vervoer en zelfs voor de uitvaart. Bij de eerste ontmoeting voelde ik een diepe wens om het bedrijf over te nemen en rouw van ouders minder rauw te maken.
Ik vind het belangrijk dat ouders goed afscheid kunnen nemen van hun overleden baby. De ouders kiezen zelf de stoffen uit. Zo geven zij hun baby al hun liefde en aandacht mee. Bij het maken van de uitvaartproducten begeleid ik ouders al in hun rouwproces. Ik heb het bedrijf uitgebreid met draagmanden met deksel, kledingsetjes, wikkeldoeken en ook babykistjes.
Wat maakt jou en je product uniek?
Het unieke van Sterrenkindje® is dat ik mijn liefde voor mijn zoon Jonas*, mijn creatieve talenten en mijn expertise over rouw inzet. In samenspraak met de ouders maak ik een prachtige draagmand, kistje of wikkeldoek voor de baby. Een product wat uitstraalt hoe mooi, puur, geliefd en welkom de baby is.
Sterrenkindje® heeft geen vaste stoffencollectie en geen standaardproducten op voorraad en onderscheid zich door alle ruimte te geven aan de persoonlijke wensen van de ouders. Alle producten worden alleen in nauw overleg met de ouders gemaakt.
Wat is je toekomstdroom?
Het is voor ouders de meest kwetsbare periode van hun leven, wanneer de baby gaat overlijden of overleden is. Mijn toekomstdroom is dat ik meer ouders mag begeleiden tijdens het maken van een babyuitvaartproduct en ook bij het zoeken naar nieuw evenwicht en levensgeluk.
Waar ben je ontzettend trots op?
Trots vind ik lastig te beschrijven in relatie tot het intense verdriet wat ouders hebben als de baby gaat overlijden of overleden is. Afgelopen anderhalf jaar ben ik vooral op zoek gegaan naar producten die zo veel mogelijk aansluiten bij de ouders van nu. Als ik op een afstandje naar de producten van Sterrenkindje® kijk, voelt het nog beetje onwerkelijk dat dat mijn winkeltje is.
Een winkeltje waar je het allerliefste niet wil winkelen. Maar als het dan toch moet, het zo fijn is dat het er is. Een winkeltje waar er geluisterd wordt naar het verhaal van ouders, begrip is voor het verdriet (en ook voor de boosheid) en waar iets heel moois gemaakt wordt voor een baby die zo gewenst is en waar zo veel van gehouden wordt. Omdat als jouw baby overlijdt, je nog steeds het allermooiste wil voor jouw baby.
Wat is de opdracht die je het meest is bijgebleven?
Vorig jaar mocht ik de ouders van Daan (niet zijn echte naam) ontmoeten. De moeder van Daan vroeg mij of ik een winkeltje had en of ze mocht komen kijken. Aan het einde van de middag ontmoette ik de ouders van Daan in mijn werkkamer. Met een kop thee in hun hand, de andere hand op haar buik, vertelde zij over de liefde voor hun zoon. Zij zochten kleuren uit: wit, blauw en een blauw biaisbandje met witte sterren, net als het behang van zijn kamertje.
Ze hadden nog nooit eerder een overleden persoon gezien en vonden het idee heel spannend. Ze waren er stellig van overtuigd dat de baby in het ziekenhuis bleef, de baby mocht niet mee naar huis! Wel stonden ze er voor open om informatie te ontvangen over mijn ervaringen (en van andere moeders) over de overleden baby thuis.
Een dag later maakte ik de draagmand en de wikkeldoek en was er veel overleg met de ouders. Opeens bedacht ik dat de draagmand voor een klein dapper ventje als Daan wel een stoer houten knoopje kon gebruiken. Na overleg met ouders kwam het knoopje in detail overal terug. In de sluiting van de draagmand, op het dekentje, de opslagdoeken, maar ook een heel klein knoopje op het mutsje.
Een paar dagen later bracht ik de draagmand naar het ziekenhuis, waar zij inmiddels opgenomen waren. Ik was welkom in de intieme setting van de ziekenhuiskamer, waar zij enkele uren later Daan gingen ontmoeten. Tranen stroomden over hun wangen, ze vonden de draagmand en de wikkeldoek zo mooi! Voor grote zus had ik ook een herinneringsster gemaakt, die nam zij het liefst overal mee naar toe en lag in haar hand terwijl zij sliep. Daan werd aan het einde van die middag geboren. En ging een dag later met zijn ouders mee naar huis!